Alverna 3 september

3 september stond de tocht ‘Alverna’ op het programma. Een mooie tocht van 109 km in een richting waar we niet al te vaak komen gedurende het jaar. Ondanks de uitstekende weersvoorspellingen was de opkomst zeer gering. Slechts 8 renners hadden zich tijdig gemeld aan het vertrek, te weten John Minten, Mark en Ton Manders, Noud Smits, Mark Scheepers, Marcel Beekmans, Piet Klokgieters en niemand minder dan Arie van de Tillaart. De geringe opkomst bleek gedeeltelijk het gevolg van het gezellige feestje van onze zestigjarige Jos van den Broek. Met het oog op het mountainbikeseizoen gaven anderen de voorkeur aan een uitdagende MTB-tocht in Swalmen.

De route begon zeer toepasselijk over bekend terrein richting Esdonk. Het Esdonks kapelleke uit 1562, bekend van het offeren van roestige spijkers om zweren te genezen, laten we links liggen. Van Volkel naar Uden en van Nistelrode over de A50 en A59 naar Berghem. Via onbekende fietsstraten, waar de fietser de hoofdweggebruiker is, werd bij Ravenstein de Maas overgestoken en de provincie Noord-Brabant verlaten. Onder een strak blauwe hemel was het genieten over de dijken van de Maas. Bij Balgoy keerde we ons af van de Maas en werd koers gezet naar Alverna. Door de natuurreservaten ‘Wijchense Ven’ en ‘Overasseltse en Hatertse Vennen’ koersten we richting onze pauzeplaats Walrick in Overasselt.  Midden in de Overasseltse en Hatertse Vennen ligt de merkwaardige kapel van St.-Walrick met de bijbehorende koortsboom. Evenals het ons bekende Esdonks kapelleke is dit ook een bedevaartsplaats, waar al eeuwenlang mensen lapjes in de boom hangen om van een ziekte te genezen. De boom en omgeving verteld een legende over de ‘Hoemannen’ – rovers die het gebied rond Heumen onveilig maakten.

Restaurant St. Walrick is een bekende pauzeplaats voor ons. Dit familiebedrijf uit 1967 is van oudsher een pannenkoekenrestaurant. Met een groot buiten terras een uitstekende plek voor een kopje koffie met wat lekkers erbij. Omdat Piet Klokgieters gereserveerd had voor ruim 25 personen vloeide de koffie rijkelijk!

Na de pauze verlaten we bij Heumen Gelderland. Met nog maar een kleine 40 km te gaan doorkruisen we Linden, Beers en Mill. De Midden Peelweg leidt ons naar Odiliapeel vanwaar we binnendoor terug fietsen naar Handel. Klokslag 12 uur rijden we Handel binnen. Met een afstand van 109 km, 159 hoogte meters en 178 bochten was het veel draaien en keren, maar heeft dit achttal zéker genoten van deze tocht.

Aanstaande zondag is Piet Rovers de grote organisator van de tocht over 107 km naar het Duitse Asperberg. We hopen dat de weersvoorspellingen nog positief veranderen anders zou deze tocht weleens letterlijk in het water kunnen vallen.

[smoothslider id=’68’]

Plaats een reactie

css.php