Club van toen

30 jaar tourclub Handel
Het was 1 maart 1979 toen de vrolijke tien zoals ze zichzelf noemden Tourclub Handel officieel hebben opgericht. Deze club was ontstaan doordat er in de voorgaande jaren een 5-tal altijd wat rondjes aan het rijden waren, maar er werd nooit georganiseerd gereden. Ook waren er die in Gemert actief bezig waren. Hierdoor is de groep de vrolijke 10 ontstaan. Het begon allemaal in huize van Berloo waar Jo, de vrouw van ons huidige en oudste lid Christ van Berloo van de vereniging woont (Hij is namelijk de enige die na 30 jaar nog lid is) Hier werden in deze tijd oranje voetbalshirts omgetoverd naar fietsshirts. Jo maakte namelijk zwarte zakken achter op de shirts om de proviand tijdens de zware tochten in mee te nemen.

De eerste 10 jaren van het bestaan van de Tourclub was het alleen fietsen op zondag. Na de tocht was het koffie drinken bij de mannen thuis, natuurlijk om de beurt. Dit ging steeds lekkerder en werd uitgebreid met moppen tappen en een biertje drinken. Feesten dat deden ze vroeger ook al, misschien nog wel meer als nu. Dat gebeurde allemaal in de tuin bij Chris of één van de andere leden. Math van de Elsen was zo’n persoon die voor alles zorgde met de BBQ en de feesten. Het gebeurde zelfs op een feestje dat gewone binnendeuren gebruikt werden als dansvloer.

Van 1986 tot 1994 waren er een 4-tal leden Jo Hermkens, Toon Opsteen, Christ van Berloo en Louis Lemmens die naast de Tourclub ook gingen fietsen bij de pedaalridders in Gemert. Dit deden ze alleen maar om grote ritten te kunnen rijden zoals Luik-Bastenaken-Luik. Maarten Mertens heeft zich als jongere renner daar later ook nog bij aangesloten.

Maar gaande weg het bestaan dienden zich de eerste sponsors aan, een broer van Willy d’n Haan (Hanenberg) had een café in Nistelrode die petten ging sponsoren. Math van de Elsen die toentertijd werkte bij de gemeente Best haalde de eerste twee sponsoren binnen. Namelijk Stratenmaker Linssen uit Best die de broeken sponsorden en Schildersbedrijf …………… ook uit Best sponsorde de shirts. Toen was het 1988 en werd de naam vrolijke 10 omgedoopt in Tourclub Handel. Het huidige clublogo is toen gemaakt door Peter Janssen.

Over het sponsoren van onze Tourclub hebben we niet te klagen door de jaren heen. Van 1990 tot 1993 was het de toenmalige Bakker van Eenbergen uit ons dorp. De drie jaren daarna van 1994 t/m 1996 was het Mari Oostendorp bestratingen. De grootste sponsor was wel Jan Bouw van Bouw Schilderwerken die voor een periode van 6 jaar, van 1997 tot 2003, de club ondersteunde met tenues en zelfs bedrijfswagens waar de brandstofpas achter de zonneklep wel makkelijk was. In de jaren 2004 tot heden zijn het een 4-tal bedrijven geweest die het financieel uitstekend ondersteund hebben n.l. Fietsland Boekel, Jansbeeke Sanidrome en Mari van Hout assurantiën uit Handel en MKG koeriers uit Elsendorp.

De Tourclub kende lange tijd geen bestuur, het werd allemaal wel aan de keukentafel geregeld door Jo, Christ en Math totdat Herman Donkers en William Swinkels in 19… de club meer vorm zijn gaan geven. Zij waren de eerste bestuursleden. Hierna heeft Ton Manders, Tonn van Alphen…….. nog in het bestuur gezeten met de diverse functies. Tot het begin van dit seizoen het huidige bestuur werd gekozen en na 30 jaar werd de club een nieuw leven ingeblazen met een 6 koppig bestuur.

Tochten
De tochten binnen de club waren toch wel het aanzien waard. Medio 1990 is er voor de eerste keer deelgenomen aan Diekirch – Valkenswaard,een tocht van maar liefst 255 m. KlimmenBanneux – Klimmen ( 140km ) De hel van Limburg(236km ) Beukelo tocht ( 220km ) en de grensland tocht ( 227km) zijn een greep uit de vele en lange tochten. Vanaf begin jaren 90 is er ook deelgenomen aan de tijrit in Asten. Vanaf deze periode ging men ook weliswaar op eigen gelegenheid in kleinere groepjes moutainbiken. Dat was toen in opkomst. De eerste tochten van het seizoen op de weg starten steevast bij d’n hazelip, de café naam wisten ze niet maar de naam komt doordat vader en zoon beiden voorzien waren van, jawel een hazenlip. Smakt was de 2e rit en wordt altijd gereden in maart, omdat dit de maand is van de vrijgezellen, hier weten velen wat over te vertellen. Vaderdag is de traditie geworden van fietsen naar Kevelaer om daar even de kaars aan te steken. De laatste 5 jaar is het programma vastgesteld zodat het voor iedereen duidelijk is.

Activiteiten Feestavonden zijn begonnen sinds de eerste sponsoren zich aandeden. Van een BBQ op de zondagmiddag tot de hap en stap in 2008 en de bowlingavond in 2009. Maar de club heeft meer gedaan zoals het aardappels schillen bij de jeugd in Geijsteren. Van 1983 tot 2008 de avond fiets 4-daagse, 25 jaar fietsen voor het dorp. Met op de top 150 deelnemers wat is afgezwakt naar 40 deelnemers in 2008. Hierdoor is dit ook ten einde. Maar ook de carnavalsoptocht werd niet vermeden, er moest immers meegedaan worden in het dorp. Dit heeft wel geresulteerd in een 3-tal prinsen binnen de club, Twan Donkers, Bart Bexkens en Christ van Berloo. Schaatsen met de club in de winter, dat gebeurde ook. En wat ik niet mag vergeten, maar ik heb het nog niet mogen beleven is het beruchte fietsweekend. Ver fietsen waar niemand je kent, de zaak op zijn kop zetten en weer terug. Bedankt Monschau, Gulpen (brand bier ) Renesse, ……….. en ………..

Kortom een levendige club die met 10 leden is begonnen en momenteel op 35 leden zit. Een club waar ieder lid trots op kan zijn.

Klassementen
Vroeger was er maar 1 tijdrit en nu zijn er 3, en wat mooier is nu hebben we sinds ca. 6 jaar de beker voor de renner die het meeste is gekomen. Zo krijg je op zondag 20 punten en door de week 10. De tijdritten hebben zo weer hun speciale wisselbeker

25 jaar lid Cor
Kort wil ik nog even stil staan bij enkele mensen. Ik begin eerst bij een persoon die voor zijn broer meestal onder moest doen. Maar dat komt mede door een gebroken been in het verleden. Hij heeft bij de tourclub veel beleeft als fietser en heeft menige grote tochten in het verleden gefietst o.a. 3x L.B.L. Heeft bij de organisatie gezeten van de wielerronde van Handel. Houdt in een klein boekje alles bij waar hij is gaan fietsen en hoe lang, misschien wel een tikje in de familie. Is verder een groot Fan van Schaatsen. Het kan niet koud genoeg zijn voor hem in de winter. Staat er ijs op de zandzuiger is hij de eerste die op het ijs staat. Momenteel is hij een beetje aan het sukkelen met zijn gezondheid en heeft hierdoor dit jaar niet al teveel gefietst. Desondanks wil ik graag naar voren halen met zijn 25 jarig lidmaatschap Cor Opsteen.

25 jaar Toon
Wat de één gaat doen, doet ook de ander. Als voorbeeld 26 keer L-B.L gefietst. Vijf grote tochten heeft hij gemaakt in Europa van de Telemarktocht in Noorwegen naar Santiago de Compostella, Rome en Barcelona, ik noem maar even iets. Staat op met fietsen en gaat naar bed met fietsen. Ook hij heeft een boekje waarin hij bijhoudt welke dag hij wat heeft gefietst en hoeveel kilometer en met welk gemiddelde. Hij is dus een gedreven persoon die ook wel eens eigenwijs kan zijn. Gewoon vertrekken in de pauze zonder wat te zeggen. Zijn weg volgen omdat hij de eindstreep wil halen. Een persoon die altijd fungeert als voorrijder en ook alle wegen kent, die klassementen en bekers heeft gewonnen binnen onze club ( zelfs 4x ) Die weet wat helpen en organiseren is en was ook altijd bij de fiets 4-daagse behulpzaam. Gaat ook wel eens vreemd; is namelijk ook lid van Boekel en vroeger van de pedaalridders uit Gemert, maar dat had ook weer een andere reden. Ook hij is fan van schaatsen en dus een echte sporter, ondanks zijn geringe leeftijd van 66 jaar is hij een gedreven fietser die houdt van de juiste regels. Ook hij is 25 jaar lid van onze club. Toon Opsteen

Erelid Chris
Tot slot wil ik nog even stil staan bij een heel markant persoon. Hij is de persoon die de club heeft zien opgroeien, ging van de oranje shirts naar wit met kleuren en toen naar het blauwe. Hij is zijn actieve carrière begonnen bij Buitenlust rond z’n 30e ( jawel in Hellimond ) In de jaren ’70 was er geen fietsclub en is hierdoor naar Helmond uitgeweken. Bij een tussenstop richting huis heeft hij ook gefietst bij “ Tourclub aan de Wielen” in Aarle Rixtel waar hij zijn vrouw Jo heeft ontmoet die jl. dinsdag zelfs haar 70e verjaardag vierde. Via de Tourclub Citon in Gemert is hij bij de oprichting van de Tourclub in Handel geweest. Voor de wat grotere tochten was ook hij lid van de pedaalridders in Gemert Maar hij heeft alles beleefd, van de grote tochten L.B.L. tot echte wielerwedstrijden. En zelfs wedstrijden op vliegbasis de Peel en Volkel op woensdagmiddag, lekker sporten dan hoefde hij niet te werken. En dat deed hij dan ook organiseren Hij heeft samen met Jo Hermkens in 1982 een geweldig evenement beleefd. Ze gingen namelijk samen voor het goede doel ( tbv het gehandicapte kind ) in één tocht van Parijs naar Handel. ’s Nachts om 24.00uur vertrekken in Parijs met een team om vervolgens ’s middags om 16.00 uur in Handel groot te worden onthaald. Hier werden ze met de drumband onder veel vertoon binnen gehaald. Opbrengst 5000,- gulden. Het team bestond uit ( Theo van Lierop masseur, Toon Kanters chauffeur en de helpers Ben van de Ven en Math van de Elsen.), Rens van Ganzewinkel van de toenmalige Citon winkel was de sponsor. Hij heeft alle grote en kleine tochten binnen de club meegemaakt, en ook als voorrijder gefungeerd. Zoals ik eerder al vertelde heeft hij veel georganiseerd, van feesten tot nieuwe shirts. Hij heeft thuis een hele verzameling van behaalde bekers en shirts. Is met zijn 72 jaar, je zou het hem niet geven, het oudste lid van onze club. Hij is de enigste persoon welke dus 30 jaar lid is van onze club. Daarom heeft het bestuur voor al zijn inzet in die jaren besloten om Chris van Berloo te benoemen tot erelid van Tourclub Handel.

css.php